Ako správne vybrať a rozdeliť chladničku
Tiež sa zaujímate, kde v mrazničke alebo hladničke umiestniť mäso, klobásu, syr alebo vajcia? Aby zelenina zostala čerstvá a ovocie perfektne zrelé, tieto potraviny potrebujú aj vhodné miesto. Umiestnenie rôznych predmetov nie je také jednoduché. Nasledujúce tipy by vám mali pomôcť, aby ste potraviny umiestnili v chladničke správne.
Umiestnite veci v chladničke správne - tieto tipy vám pomôžu!
Čo znamenajú rôzne oddelenia v chladničke?
Určite by ste mali vedieť, ktoré miesto je v chladničke najlepšie, pre ktoré potraviny. Každá chladnička je obvykle vybavená rôznymi oddeleniami, jednak v hlavnej časti, a jednak na dverách. Tieto oddelenia sú vhodné pre rôzne druhy potravín. Priestor v chladničke sa rozdeľuje na niekoľko klimatických podmienok. To vyplýva zo skutočnosti, že teplo stúpa v chladničke zdola nahor. Vďaka tomu je vždy najchladnejšie miesto v najnižšom oddelení.
Prehľad oddelení chladničky:
- Najvyššie oddelenie:
Zvyčajne má sklenenú alebo plastovú policu, ktorú môžete kedykoľvek vyčistiť. Keďže
je oddelenie v hornej časti chladničky, je tam najteplejšie, s teplotou približne 8
stupňov.
- Stredné oddelenie:
Je umiestnená v strednej časti a zvyčajne je vybavená odnímateľným dnom zo skla
alebo plastu. Teplota v tejto časti sa pohybuje okolo 5 stupňov a je ideálna pre
umiestnenie mliečných výrobkov.
- Spodná časť:
Vo väčšine chladničiek je nad priestorom na zeleninu. S teplotou od 2 do 3 stupňov
je najlepšie sem umiestňovať potraviny podliehajúce skaze.
- Oddelenie na zeleninu a ovocie:
Na rozdiel od ostatných oddelení je to uzavreté oddelenie. Môžete ho úplne
vytiahnuť, aby ste naplnili alebo odstránili jedlo. Chlad je držaný
sklenenou/plastovou doskou spodného oddelenia. Sofistikovaná chladiaca technológia
tiež zabezpečuje, že je vzduch relatívne vlhký. V dôsledku toho sú v tomto oddelení
optimálne podmienky vlhkosti pre ovocie a zeleninu.
- 0-stupňov alebo Biofresh oddelenie:
Moderné spotrebiče majú aj toto špeciálne oddelenie, ktoré má nízku teplotu okolo 0
stupňov. To je výhodné najmä pre čerstvé potraviny, ktorých skladovateľnosť chcete
predĺžiť. Keď vložíte do chladničky ryby, mäso, zeleninu alebo ovocie, často tu
dokážu vydržať trikrát dlhšie ako v iných oddeleniach.
Mäso, ryby, klobása a syr: kam patria rôzne potraviny?
Oddelenie
Vhodné pre
Nevhodné pre
Vrchná časť
Marmelády a džemy
Hotové jedlá
Uvarené mäso
Syr v neotvorenom obale
Otvorené konzervované jedlá
Ďalšie dlhotrvajúce potraviny
Surové mäso
Vajcia
Čerstvé mlieko
Stredná časť
Mliečne výrobky ako sú syr, jogurty, zákvas, mlieko, puding atď.
Otvorené plechovky, omáčky a iné otvorené jedlá
Syry a klobásky sú najlepšie v krabiciach na čerstvé potraviny
Spodná časť
Mäso
Ryby
Klobásy
Údené potraviny
Ostatné potraviny podliehajúce skaze
Oddelenie
Vhodné pre
Nevhodné pre
Oddelenie zeleniny a ovocia
Šalát
Byliny
Koreňová zelenina
Pór
Jarná cibuľka
Kapusta
Huby
Ananás
Mango
Banány
Ostatné tropické ovocie
Paradajky
Zemiaky
Jablká
Hrušky
Dvere chladničky
Vajcia, maslo, margarín
Kečup, majonéza a iné omáčky
Horčica
Otvorené konzervované jedlá
Otvorený džús
Pivo, víno
Tipy na rozdelenie chladničky
- Vždy držte mäso a ryby v chladničke oddelené od iných potravín, ktoré chcete
konzumovať.
- Pre nakrájané a mäkké syry a klobásy použite krabice na potraviny. Týmto spôsobom
zostávajú čerstvé dlhšie a nenaberajú vôňu iných potravín.
- Najmä vo veľkých spotrebičoch sa jedlo často zabudne. Aj keď sú mnohé produkty
dlhotrvajúce, vždy skontrolujte ich dátum spotreby, predtým ako ich budete jesť.
- V tomto kontexte zohráva dôležitú úlohu aj čistenie chladničky. Mala by sa čistiť raz za mesiac s umývacími prostriedkami a teplou vodou, aby sa udržala hygienická. Ak sa dajú jednotlivé dosky z oddelení odstrániť, môžete ich vyčistiť v umývačke riadu.