Kuchyne
Kuchyne

Poradenstvo zdarma

Naši profesionáli vám ochotne poradia pri plánovaní kuchyne..

Dohodnúť termín

Napíšte nám!

Tešíme sa na vaše otázky, požiadavky alebo návrhy.
Odošlite ich na: kuchyne.online@moebelix.sk

Poslať správu

Máte ešte otázky??

Stačí nám zavolať: +421 2 573 53 634
Sme tu pre vás od pondelka do piatku od 9:00 do 18:00.

+421 2 573 53 634

Ako správne vybrať a rozdeliť chladničku

Tiež sa zaujímate, kde v mrazničke alebo hladničke umiestniť mäso, klobásu, syr alebo vajcia? Aby zelenina zostala čerstvá a ovocie perfektne zrelé, tieto potraviny potrebujú aj vhodné miesto. Umiestnenie rôznych predmetov nie je také jednoduché. Nasledujúce tipy by vám mali pomôcť, aby ste ich správne umiestnili v chladničke.

Umiestnite veci v chladničke správne - tieto tipy vám pomôžu!

 

Čo znamenajú rôzne oddelenia v chladničke?

 

Určite by ste mali vedieť, ktoré miesto je v chladničke najlepšie, pre ktoré potraviny. Každá chladnička je obvykle vybavená rôznymi oddeleniami, jednak v hlavnej časti, a jednak na dverách. Tieto oddelenia sú vhodné pre rôzne druhy potravín. Priestor v chladničke sa rozdeľuje na niekoľko klimatických podmienok. To vyplýva zo skutočnosti, že teplo stúpa v chladničke zdola nahor. Vďaka tomu je vždy najchladnejšie miesto v najnižšom oddelení.

 

Prehľad oddelení chladničky:

 

-       Najvyššie oddelenie:
Zvyčajne má sklenenú alebo plastovú policu, ktorú môžete kedykoľvek vyčistiť. Keďže je oddelenie v hornej časti chladničky, je tam najteplejšie, s teplotou približne 8 stupňov.

-       Stredné oddelenie:
Je umiestnená v strednej časti a zvyčajne je vybavená odnímateľným dnom zo skla alebo plastu. Teplota v tejto časti sa pohybuje okolo 5 stupňov a je ideálna pre umiestnenie mliečných výrobkov. 

-       Spodná časť:
Vo väčšine chladničiek je nad priestorom na zeleninu. S teplotou od 2 do 3 stupňov je najlepšie sem umiestňovať potraviny podliehajúce skaze.

-       Oddelenie na zeleninu a ovocie:

Na rozdiel od ostatných oddelení je to uzavreté oddelenie. Môžete ho úplne vytiahnuť, aby ste naplnili alebo odstránili jedlo. Chlad je držaný sklenenou/plastovou doskou spodného oddelenia. Sofistikovaná chladiaca technológia tiež zabezpečuje, že je vzduch relatívne vlhký. V dôsledku toho sú v tomto oddelení optimálne podmienky vlhkosti pre ovocie a zeleninu.

-       0-stupňov alebo Biofresh oddelenie:
Moderné spotrebiče majú aj toto špeciálne oddelenie, ktoré má nízku teplotu okolo 0 stupňov. To je výhodné najmä pre čerstvé potraviny, ktorých skladovateľnosť chcete predĺžiť. Keď vložíte do chladničky ryby, mäso, zeleninu alebo ovocie, často tu dokážu vydržať trikrát dlhšie ako v iných oddeleniach.

 

Mäso, ryby, klobása a syr: kam patria rôzne potraviny?

 

Oddelenie

Vhodné pre

 

 

 

 

 

Nevhodné pre

Vrchná časť

Marmelády a džemy

Hotové jedlá

Uvarené mäso

Syr v neotvorenom obale

Otvorené konzervované jedlá

Ďalšie dlhotrvajúce potraviny

Surové mäso

Vajcia

Čerstvé mlieko

 

Stredná časť

Mliečne výrobky, ako sú syr, jogurty, zákvas, mlieko, puding atď.
Otvorené plechovky, omáčky a iné otvorené jedlá

Syry a klobásky sú najlepšie v krabiciach na čerstvé potraviny 

Spodná časť

Mäso

Ryby

Klobásy

Údené potraviny

Ostatné potraviny podliehajúce skaze

 

Oddelenie

Vhodné pre

 

 

 

 

 

 

Nevhodné pre 

Oddelenie zeleniny a ovocia

šalát
byliny
koreňová zelenina
pór
jarná cibuľka
kapusta
huby
ananás
mango
banány
ostatné tropické ovocie
paradajky
zemiaky
jablká
hrušky

Dvere chladničky

vajcia, maslo, margarín
kečup, majonéza a iné omáčky
horčica
otvorené konzervované jedlá
otvorený džús
pivo, víno 

Tipy na rozdelenie chladničky

 

- Vždy držte mäso a ryby v chladničke oddelené od iných potravín, ktoré chcete konzumovať. 

- Pre nakrájané a mäkké syry a klobásy použite krabice na potraviny. Týmto spôsobom zostávajú čerstvé dlhšie a nenaberajú vôňu iných potravín.

- Najmä vo veľkých spotrebičoch sa jedlo často zabudne. Aj keď sú mnohé produkty dlhotrvajúce, vždy skontroľujte ich dátum spotreby, predtým ako ich budete jesť.

- V tomto kontexte zohráva dôležitú úlohu aj čistenie chladničky. Mala by sa čistiť raz za mesiac s umývacími prostriedkami a teplou vodou, aby sa udržala hygienická. Ak sa dajú jednotlivé dosky z oddelení odstrániť, môžete ich vyčistiť v umývačke riadu.