Kuchyne
Kuchyne

Poradenstvo zdarma

Naši profesionáli vám ochotne poradia pri plánovaní kuchyne..

Dohodnúť termín

Napíšte nám!

Tešíme sa na vaše otázky, požiadavky alebo návrhy.
Odošlite ich na: kuchyne.online@moebelix.sk

Poslať správu

Máte ešte otázky??

Stačí nám zavolať: +421 2 573 53 634
Sme tu pre vás od pondelka do piatku od 9:00 do 18:00.

+421 2 573 53 634

Správne skladovanie potravín

Pre skladovanie potravín existujú rôzne zásady, ktoré by mali zabezpečiť trvanlivosť ovocia, zeleniny, mäsa a ďalších potravín. Ideálna teplota je maximálne 5 °C. Čo teda patrí do chladničky a čo je lepšie uchovávať v kuchynskej skrini alebo v pivnici? 

Tipy na správne skladovanie potravín

 

Čo by ste mali mať uskladnené v chladničke?

Všeobecne platí, že väčšina potravín, ktoré sú čerstvé, by mala byť skladovaná v chladničke. Platí to najmä pre produkty podliehajúce skaze ako mäso, ryby, vajcia a mliečne výrobky.

Niektoré ovocie a zelenina sú bezdôvodne skladované chladničke. 

Prehľad

 

Mäso, ryby, hydina

Klobásy a šunka

Syr

Mliečne výrobky ako čerstvé mlieko, zakysanka alebo jogurt atď.

Šalát

Artičoky

Karfiol

Brokolica

Mrkva

Zeler

Špargľa

Špenát

Marhule, nektarinky a iné kôstkové ovocie

Maliny, čučoriedky a ďalšie drobné ovocie

Hrozno

Kiwi

Tip: Chladnička je rozdelená na viacero oddelení, v ktorých sú rôzne teploty. Tie sú vhodné najmä pre určité potraviny. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sú citlivé na chlad a musia sa skladovať pri teplotách nad 16 ° C. Patria medzi ne:

Ovocie

Ananás

Banány

Mango

Melón

Papája

Pomaranč

Mandarinky

Iné citrusové ovocie

Zelenina

Baklažán
Zemiaky
Tekvica
Paprika
Paradajky
Cuketa
Zelená fazuľa
Uhorky

 

V lete v mnohých domácnostiach teplota v izbe výrazne stúpa, takže ovocie a zelenina nie sú natoľko odolné. Kúpujte preto vždy čerstvé suroviny a skonzumujte ich radšej čo najskôr. 

Skladujte potraviny - aj mimo chladničky

 

Všetky výrobky s dlhšou trvanlivosťou, ako sú cestoviny, ryža, múka, cukor, káva, čaj, sladkosti a občerstvenie, sa môžu skladovať v kuchynskej skrinke alebo komore. Tu majú optimálne podmienky, pretože sú v suchu a chránené pred svetlom. Konzervy, džemy, omáčky, džúsy, sušené mlieko a podobné jedlá majú tiež svoje správne miesto. Mali by ste ich však dať do chladničky, hneď ako ich otvoríte. Minerálna voda, limonáda a iné nápoje je možné skladovať veľmi dobre v špajze. Vynikajúce miesto na skladovanie potravín sú pivničné priestory. Je to tmavé a chladné miesto po 365 dní v roku, čo ho robí vhodným na správne skladovanie zemiakov, jabĺk, hrušiek a ďalších potravín. V lete môžete v pivnici uložiť aj ďalšie potraviny, ktoré by rýchlo kazili vysoké teploty vo vašom dome.

 

S odkladacími dózami dosiahnete trvanlivosť a poriadok

 

Potraviny, ktoré je potrebné skladovať v chlade, ako sú klobása, syr, mäso alebo ryby, by mali byť vždy balené vzduchotesne. Plastové krabice, zabraňujú tomu, aby sa jedlo dostalo do styku so vzduchom. To na jednej strane zabraňuje tomu, aby sa potraviny vysušili, a na druhej strane im bráni v tom, aby na seba brali chuť druhých. Zároveň zabezpečuje hygienu, najmä pre suroviny ako mäso a ryby.
Navyše, trvanlivé výrobky ako cestoviny, ryža, obilniny alebo múka v uzavretých krabiciach sú optimálne uložené. 

 

Výhody:

 

+ Prehľadné skladovanie: pomocou priehľadných kontajnerov okamžite uvidíte, čo a koľko je v ňom.

+ Viac úložného priestoru: Väčšina skladovacích schránok sa dá veľmi dobre umiestniť. Týmto spôsobom môžete uložiť do jedného zásobníka viac. 

+ Prehľadné skrinky: Úložné kontajnery vám pomôžu urobiť vašu kuchynskú skriňu prehľadnejši. Ak do skrinky ukladáte drobné predmety, ako je vanilka, prášok do pečiva alebo korenie, budete ich mať vždy po ruke.

+ Predĺženie doby skladovateľnosti: V uzavretých nádobách nemôžu hniezdiť žiadne mory alebo iní škodcovia. Okrem toho zabraňujú tomu, aby potraviny počas skladovania strácali svoju chuť alebo nasali inú.